Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
0 items
Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
  • Officieel dealer van Birkenstock
  • ★★★★★
    ★★★★★
     KiyOh: 9+/10 - 300+ recensies
  • Gratis verzending binnen NL

Het bepalen van de juiste maat

De juiste maat

Birkenstock valt groot. Heel vaak moet men een maat kleiner kopen van Birkenstock dan de schoenmaat die men draagt.
Dit is niet altijd zo, maar veelal wel. 
Heeft u schoenmaat 38 1/2? Kies dan van Birkenstock maat 38. 
Birkenstock werkt niet alleen met lengtematen, maar ook met breedtematen. Welke moet u nu kiezen??

Als u het moeilijk vindt om de juiste maat te bepalen voor uw Birkenstockslippers, dan kan misschien onderstaand schema u helpen om de juiste lengtemaat te bepalen. Daarna moet u kijken naar de juiste breedtemaat. Dit schema is van toepassing op alle slippers of schoenen van de merken Birkenstock, Papillio en Birki's.

Zet uw beide voeten op een wit A4-vel en teken nauwkeurig de omtrek. Meet vervolgens met een centimeter de langste afstand. Dit is vanaf de hiel tot de grote teen, tenzij uw tweede teen langer is dan de grote teen. Kijk in het schema met welke afstand uw voeten overeenkomen. Dat is meestal de maat die u moet hebben. Het tekenen van de omtrek is het meest nauwkeurig als iemand anders dit voor u doet, terwijl u rechtop staat en recht vooruit kijkt, met de armen slap langs uw lichaam. U moet beide voeten opmeten, want heel vaak is de ene voet ietsje groter of kleiner dan de andere voet. 

EU maat

Centimeter

24

15

25

16

26

16,5

27

17

28

18

29

18,5

30

19

31

20

32

20,5

33

21

34

22

35

22,5

36

23

37

24

38

24,5

39

25

40

26

41

26,5

42

27

43

28

44

28,5

45

29,5

46

30

47

30,5

48

31

49

32

50

32,5


Stel u komt uit op 24,8 cm, dan kunt u het beste maat 39 bestellen. Maar meet u bijvoorbeeld 27,1 cm, dan is een maat 42 beter, want Birkenstock valt groot ten opzichte van het meeste schoeisel. Welke maat u moet hebben is afhankelijk van uw voeten en voor elke voet uniek. In het algemeen adviseren wij om van het merk Birkenstock (of Papillio of Birki's) 1 maat kleiner te nemen dan uw gewone schoenmaat is. Dit geldt ook voor de kinderslippers, met uitzondering van Betula (de badslippers Energy), want dat merk valt iets kleiner dan Birkenstock. Dit is een advies, wij kunnen het u slechts meegeven. Elke voet is uniek en het is onmogelijk om online voor u de juiste maat Birkenstocks te bepalen. Dit is iets wat u zelf moet doen. 

Naarmate men ouder wordt, of als u zwanger bent geweest of aangekomen in gewicht, dan kan het zijn dat uw voeten iets doorgezakt zijn. Soms wordt de schoenmaat dan een halve of een hele maat groter. Het kan dus zo zijn, dat iemand jarenlang schoenmaat 39 heeft gehad en 'ineens' een maat 40 nodig heeft.


De juiste breedte

Als u de lengte heeft bepaald, dan moet daarna gekeken worden naar de juiste breedte. Birkenstock heeft het unieke twee-wijdten-systeem bedacht, voor de normale tot stevige voet en voor de slanke voet. De afbeeldingen van het twee wijdten-systeeem zijn als volgt:

Het ‘normale voet’-symbool
Voor normale tot stevige voeten
Het ‘smalle voet’-symbool
Voor zeer slanke, smalle voeten

Normale voet

Slanke voet

Algemeen geldt, dat wanneer u extreem slanke voeten heeft, dat u de modellen voor de slanke voet moet bestellen. Alle overige voeten vallen onder de ‘normale voet’. In Nederland is de tegenstelling ‘smal en breed’, dus in Nederland wordt het normale model vaak breed genoemd. Heeft u ‘breed’ nodig? Dan moet u dus het ‘normale’ model bestellen! Er zijn uitzonderingen op de regel, bijvoorbeeld bij model Madrid of Arizona voor dames. Hieronder vindt u daarover meer informatie.

 

TIP: Heeft u al Birkenstocks,Papillio’s, Birki’s of Betula’s? Kijk dan in uw slipper bij de hiel of op de schoenendoos (als u deze nog heeft) naar het symbool wat erop staat!

 

TIP: Model Madrid (zie onderstaande afbeelding), Yara, Arizona en Florida

Model Madrid

Wilt u model Madrid (slippers met 1 brede band over de voorvoet), Arizona (slippers met 2 banden over de voet) of model Florida (slippers met 3 banden over de voet) bestellen en heeft u normaal gesproken de ‘normale’ wijdte nodig, dan is dit de uitzondering op de regel: doordat er geen tenengrijper tussen de tenen zit, spreidt de voorvoet zich niet bij het dragen van deze slippers en in heel veel gevallen is het ‘smalle voet’-model dan passend. Heeft u een hele brede voorvoet of gewoon hele brede voeten? Dan moet u het model voor de normale breedte bestellen. Een Birkenstock is al breed van zichzelf, dus als uw voeten niet enorm breed zijn, dan moet u het smalle model bestellen. 

Bij de modellen Birkenstock Madrid en Yara moeten uw voetspieren harder aan de slag om de slippers aan de voeten te houden dan bij bijvoorbeeld model Gizeh, Florida of Arizona. Als u het niet gewend bent, dan kan een slipper heel los voelen aan uw voeten. Wij krijgen regelmatig de vraag om de slipper wel aan de voeten zal blijven zitten. Als de maat goed is qua lengte en breedte, dan zult u de slippers niet verliezen, het is alleen kwestie van wennen. 

TIP: Als u een zeer brede of platte (voor)voet heeft, wordt deze nog ietsje breder als u een teenslipper draagt. Mogelijk zijn uw voeten dan te breed voor de teenslippermodellen. Kiest u in dat geval voor een ander model dan de teenslippers.

Als op onze website slechts één keuze vermeld staat bij een artikel, dan kan het zijn dat dit artikel alleen in één wijdtemaat leverbaar is.

TIP: Sneakers vallen qua lengte even breed als dat van een Birkenstockslipper. De wijdte is small. Als u brede tot zeer brede voeten heeft dan zullen de sneakers te klein zijn. Algemeen geldt, dat wanneer u van Birkenstockslipper maat 39 draagt en u heeft geen overdreven brede voeten, dan zou maat 39 sneaker goed moeten zijn. Het is en blijft een dichte schoen, dus dit voelt altijd strakker dan een slipper. Heeft u van gewone schoenmaat 39 1/2 en van Birkenstockslipper maat 39, dan zou een maat 40 van Sneaker beter kunnen zitten dan een maat 39. Bij het passen van een dichte schoen moet een volwassene altijd ruimte voorin overhouden. Bij dichte schoenen is dit minimaal 5 millimeter en maximaal 1 centimeter. Voor kinderen en dichte schoenen ligt dat anders. Een kind mag bij dichte schoenen een lengte overhouden aan de voorkant van 1 tot 1 1/2 centimeter. Dit is om de tenen meer bewegingsvrijheid te geven aan de voorzijde. Een kind beweegt nu eenmaal meer en anders dan een volwassene.


EVA Badslippers 
Het is moeilijk om hierin een goed maatadvies te geven. De een heeft van EVA Badslipper dezelfde maat nodig als van de Birkenstockslippers met kurkenvoetbed, de ander heeft gewoon de schoenmaat nodig die men altijd draagt. Wij kunnen u hierin dan ook niet een algemeen advies geven, omdat elke voet anders is.